Alkoholické nápoje
Příspěvky
Mojito
16. 2. 2016
- Rum světlý – 4 až 6 cl
- Soda nebo Mattoni perlivá
- Limetka – 1 ks
- Máta peprná – 2 stonky
- Třtinový cukr – 2 až 3 čajové lžičky
- Collins sklenice
- Muddler
- Ledová tříšť
- Míchací lžička
- Brčko
- Příprava:
- Do velké a široké sklenice (tumbleru) nakrajíme omytou limetku na čtvrtiny a pečlivě vymačkáme pomocí muddleru
- Přidáme třtinový cukr a opět chvíli podrtíme muddlerem, aby se smíchala chuť limetky a cukru
- Natrháme mátové lístky a vložíme na dno sklenice, poté pouze lehce zmáčkneme muddlerem, tak aby máta pustila své aroma a lístky přitom zůstaly celé
- Nad polovinu sklenice nasypeme ledovou tříšť a zalijeme světlým rumem a kapkou sody
- Vše důkladně promícháme a opět doplníme sodu a ledovou tříšť
- Do sklenice přidáme jedno nebo dvě široká brčka a kolečko limetky nebo lístky máty jako ozdobu
- https://www.youtube.com/watch?v=_9v34KLET0g
Mai-Tai
16. 2. 2016
- Rum světlý – 3cl
- Rum tmavý – 3cl
- Orange Curaçao – 1,5cl
- Mandlový sirup – 1,5cl
- Cukrový sirup – 1cl
- Limetka – polovina
- Highball sklenice
- Shaker
- Strainer
- Ledové kostky
- Brčko
- Příprava:
- Veškeré tekuté ingredience kromě tmavého rumu přidáme do shakeru
- Dále do míchací sklenice přidáme šťávu z jedné polovinu čerstvé limetky a 4 až 6 šest kostek ledu v závislosti na velikosti a promícháme
- Přes strainer slijeme do připravené highball sklenice a zalijeme 3cl tmavého rumu, můžeme přidat několik kostek ledu
- Jako ozdobu můžeme použít nakrojený plátek ananasu na okraj skleničky a do něj ještě zapíchnout parátko s koktejlovou třešní, podáváme s brčkem
Long Island Iced Tea
16. 2. 2016
- Cointreau – 1,5 cl
- Gin – 1,5 cl
- Rum světlý – 1,5 cl
- Vodka – 1,5 cl
- Tequila stříbrná – 1,5 cl
- Citronová šťáva – 2,5 cl
- Gomme (Tutti Frutti) sirup – 3 cl
- Coca Cola – střik na dolití
Vzhledem k tomu, že Gomme sirup je prakticky nemožné u nás v ČR sehnat (dříve ho vyráběl Monin), uvádíme ještě další verzi tohoto skvělého drinku, kde jsou použity již více dostupné ingredience.
- Příprava:
- Do sklenice vložíme přibližně 8 kostek ledu
- Přes led postupně přidáváme veškeré ingredience včetně Coca Coly
- Opravdu mírně,stačí jednou až dvakrát, ze dna sklanice směrem nahoru zamícháme lžicí
- Přidáme široké brčko a nažíznuté kolečko citronu na okraj sklenice jako ozdobu
Cuba Libre
16. 2. 2016
- Rum světlý – 5 cl
- Coca Cola – 10 cl
- Limetka – 1ks
- Příprava:
- Do sklenice přidáme omytou limetku nakrájenou na čtvrtiny, kterou vymačkáme pomocí muddleru
- Přidáme kostky ledu a nalijeme světlý rum
- Vše zalijeme Coca Colou
- Přidáme široké brčko a jako ozdobu můžeme přidat naříznuté kolečko limetky na okraj sklenice
Cosmopolitan
16. 2. 2016
- Vodka citronová – 4cl
- Cointreau – 1,5cl
- Brusinkový džus 3cl
- Limetka – půlka
- Příprava:
- Do míchací sklenice vložíme několik kostek ledu, slijeme veškeré ingredience a vymačkáme polovinu limetky (1,5cl šťávy, možno použít i limetkový džus)
- Vše pečlivě promícháme v shakeru a slijeme do připravené koktejlové sklenice na stopce
- Ozdobíme tenkým plátkem nakrojené limetky na okraji sklenice a podáváme bez brčka
Banana Frozen Daiquiri
16. 2. 2016
- Rum světlý – 4,5 cl
- Citronová nebo limetková šťáva – 2 cl
- Gomme (Tutti Frutti) sirup – 0,5 cl
- Půlka čerstvého banánu
Vzhledem k tomu, že Gomme sirup je prakticky nemožné u nás v ČR sehnat (dříve ho vyráběl Monin), doporučujeme použít cukrový sirup jako u „klasického“ Daiquiri.
Příprava:
- Do mixéru vložíme veškeré ingredience včetně hrsti ledové tříště a půlky banánu a mixujeme do té doby než nápoj nezhoustne a „nezblátivý“
- Namíchaný nápoj přelijeme do předem vychlazené koňakovky a přidáme jedno nebo dvě krátká brčka