Jdi na obsah Jdi na menu
 


Teplé nealkoholické nápoje

Příspěvky

Hot apple cider

16. 2. 2016

6 šálků jablečného moštu
1/4 šálku javorového sirupu
6 ks kuliček nového koření
6 ks hřebíčku
2 ks tyčinky skořice
  kůra z 1 ks citronu nakrájeného na proužky
  kůra z 1 ks pomeranče nakrájeného na proužky
  hrnec, čistá plátěná hadýrka, provázek, tyčinky skořice a kousky jablek na ozdobu


1. Do většího hrnce nalijeme jablečný mošt a javorový sirup
2. Do plátýnka zabalíme tyčinky skořice, nové koření, hřebíčky, pomerančovou a citronovou kůru, zajistíme motouzem, balíček pak vložíme do hrnce
3. Hrnec postavíme na zdroj tepla a začneme postupně zahřívat, tekutina v hrnci by měly být hodně horká, ale navařit!
4. Punč v hrnci odstavíme ze zdroje tepla, vytáhneme pytlík s kořením
5. Naběračkou mošt rozdělíme do velkých šálků (případně naplněných kousky čerstvě pokrájených jablíček), každou sklenici ozdobíme celou skořicí a ihned, horké, podáváme.

 

Horké dýňové mléko s kořením

16. 2. 2016

880 ml polotučného mléka
500 g dužiny dýně (potřebujeme cca 240 ml dýňového pyré)
4 lžíce krystalového cukru
4 lžičky vanilkového extraktu
2 lžičky perníkového koření
  špetka soli
  tlustostěnné sklenice na horké nápoje
  vyšlehaná šlehačka a mletá skořice na ozdobu


1. Z dužiny dýně zbavené pecek pomocí mixéru vyšleháme dýňové pyré
2. Mléko zahřejeme těsně pod bod varu, dále ale nevaříme!
3. Pyré zalijeme mlékem, přidáme oba cukry, vanilkový extrakt, špetku soli, perníkové koření a vše vyšleháme do pěny nejlépe pomocí ručního tyčového šlehače
4. Nápoj rozdělíme do sklenic, každou ozdobíme šlehačkou, povrch posypeme skořicí a ihned, horké, podáváme.

 
 
 

Horká čokoláda s maršmelouny

16. 2. 2016

200 ml smetany 12 %
100 g kvalitní hořké čokolády ideální s obsahem kakaa 60 % - 80 %
2-3 lžičky kakaového prášku
  bonbóny marshmallow (maršmelouny)


1. Čokoládu nastrouháme na hrubém struhadle nebo jen nalámeme na malé kousky
2. Smetanu zahřejeme těsně k bod varu, ale dále nevaříme, pak ji sundáme ze zdroje tepla
3. Do horké smetany nasypeme čokoládu, důkladně mícháme metličkou, až se čokoláda rozpustí, přidáme ještě kakaový prášek
4. Hotovou čokoládu necháme odstát 5-6 hodin v chladu, aby se spojily všechny vůně a chutě (1 hodinu nejméně!)
5. Čokoládu prohřejeme za stálého míchání na mírném zdroji tepla, nebo ji raději zahřejeme ve vodní lázni
6. Podáváme nejlépe v malých šálcích na kávu, zdobíme maršmelouny.

 

Čajový koktejl Bruce Willis

16. 2. 2016

1 sáček černého nebo zeleného čaje AHMAD
2 dcl vroucí vody
  tmavý (třtinový) cukr
  marmelády z brusinek nebo brusinkový sirup


1. Do připraveného šálku nalijeme 2 dcl vroucí vody, vložíme sáček čaje a necháme 2–3 minuty louhovat (pro přípravu zeleného čaje necháme vodu 2–3 minuty zchladnout na cca 80 °C) 
2. Do hotového čaje přidáme brusinkový sirup, případně 2 lžíce marmelády z brusinek
3. Před servírováním nerozmícháme, rozmíchá až host! 
4. Podle potřeby dosladíme tmavým cukrem.

Doporučení:
Příprava levandulového sirupu: V hrnci smícháme 0,7 l vody a 1 kg cukru, přidáme rozemnuté kvítky z menšího svazku levandule a vše svaříme. Necháme několik hodin odstát a poté sirup přecedíme. Skladujeme v chladu v uzavřené láhvi.

 

Citronový nápoj s máslem a skořicí

16. 2. 2016

720 ml pitné vody
60 ml citronové šťávy
1,5 lžičky nastrouhané citronové kůry
70-80 g cukru
20 g másla
4 ks tyčinky skořice
  kolečka citrónu a pomeranče na ozdobu


1. V menším hrnci přivedeme k varu vodu spolu se šťávou z citronu, cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou
2. Až se cukr rozpustí, nápoj rozlijeme do sklenic, do každého vložíme kolečko citronu a kolečko pomeranče
3. Na vršek každého nápoje dáme kousek másla a sklenice doplníme tyčinkami skořice.

 

Brusinkovo-jablečný svařák

16. 2. 2016

1 l brusinkového džusu
0,5 l jablečného džusu
60 ml javorového sirupu
10 ks hřebíčků
2 ks tyčinky skořice
1 ks pomeranč
  plátky jablka a pomeranče na ozdobení


1. Koření svážeme do čistého plátýnka
2. Oba džusy nalijeme do hrnce, přidáme javorový sirup, pomeranč rozdělený na dílky a balíček s kořením, přivedeme k varu
3. Povaříme na mírném zdroji tepla 10 minut
4. Vytáhneme koření, nápoj rozlijeme do sklenic a ozdobíme kolečky pomeranče a jablka.

 
 

 

Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< červenec / 2022 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 13806
Měsíc: 138
Den: 9